Inledning
Denna kurs ger dig en helhetsbild av arbetet med Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering i öppen och slutenvård. Efter genomgången kurs ska du ha fått en baskunskap och en stabilare grund att stå på inför planering, genomförande samt återkoppling av resultat från granskningen. Kursen kommer också att ge en fördjupning och inspirera till hur kvalitetsgranskningen kan bidra till en ökad patientsäkerhet i hälso- och sjukvård.
Målgrupp
Du som jobbar praktiskt (eller ska börja jobba) med kvalitetsgranskning på ett eller annat sätt inom region och kommun. Utbildningen riktar sig till dig som har en anställning inom region, kommun eller privat vård- och omsorgsföretag.
Lärandemål
Efter avslutad kurs ska deltagaren:
• kunna redogöra vilka olika föreskrifter som styr ordination och hantering av läkemedel i hälso- och sjukvården.
• Ha övergripande kunskap om hur hälso- och sjukvården är organiserad avseende roller och ansvarsfördelning.
• visa förmåga att formulera aktuella och relevanta underlag för diskussion utifrån föreskrift, övergripande riktlinjer och rutiner samt berörda enheters behov
• provat på att formulera muntliga och skriftliga rapporter ur ett lärandeperspektiv
• kunna diskutera, rekommendera och motivera utfall av kvalitetsgranskning med MAS/medicinskt ledningsansvarig/verksamhetschef, enhetschef och verksamhetsutvecklare
• kunna tillämpa och integrera kunskaper inom området läkemedelshantering för att identifiera, analysera, diskutera och tillsammans med berörda ta fram förslag till förbättringar avseende komplexa problem relaterat till läkemedelshantering i öppen – och slutenvård
• ha kunskap om olika sätt att genomföra en kvalitetsgranskning – kunna planera och lägga upp sitt arbete.
• Ha kunskap om de risker som finns vid läkemedelshantering i öppen- och slutenvård
Innehåll och upplägg
Kursen består av två dagar som är uppbyggda kring föreläsningar, grupparbeten/workshops med möjligheter till frågor och diskussion. Kursens första dag syftar till att ge grundläggande kunskaper inom kvalitetsgranskning av läkemedelshantering och kursens andra dag som hålls veckan efter det första kurstillfället fokuserar på att ge en fördjupad kunskap.
Medverkande
Anna Thörn, Receptarie, Läkemedelscentrum Region Örebro län
Karolina Alfredsson, Receptarie, Läkemedelscentrum Region Örebro län
Maria Cottell, Specialistsjuksköterska, Patientsäkerhetscontroller, Region Örebro län
Tina Mansson Söderlund, Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör, Region Gävleborg
Maria Sjöberg, Apotekare, Akademiska Sjukhuset Uppsala
Tid och plats
29 mars samt 7 april. Utbildningsdagarna genomförs online i Zoom och börjar ca kl. 09.00 och avslutas ca kl 17.00 (exakta tider uppdateras inom kort).
Deltagaravgift
Vid anmälan senast 23 februari 2023 tillämpas den lägre deltagaravgiften på 10300 SEK. Vid anmälan efter detta datum tillämpas deltagaravgiften 11300 SEK. I avgiften ingår digital kursdokumentation.
Övrig information
För information såsom avbokningsregler, deltagarlista, GDPR mm – se ”Anmälningsvillkor” i kolumnen till höger.
Inlägget Kvalitetsgranskning av läkemedelshantering i hälso- och sjukvården dök först upp på Läkemedelsakademin.